lauantai 10. lokakuuta 2015

Super seeds

Moikkaa!

Ylimenokaus on nyt sitten takana päin, aivan kuin kauden eka harjotusviikkokin! Nyt on lomat lomailtu ja ihan täysillä jaksetaan paahtaa koko tuleva vuosi. Samalla, kun uus harjotuskausi alko, alko mulla myös mässylakko. Tämän vuoden loppuun pysyn kokonaan erossa sipsi- ja karkkipusseista, pikaruuista ja muusta turhasta. Tai no, ei pari karkkia tee pahaa kun toinen tarjoo, heh. Päätarkotuksena ei oo painonpudotus todellakaan, vaan pelkästään tähtäys terveellisempään ja monipuolisempaan ruokavalioon. Nyt mun tulee syötyä enemmän kunnollista ruokaa, kun nopeat hiilaripommit on jääneet kokonaan pois, ja se on isosti hyvä asia.
                 Kaikista suurin hiilarihimo on usein koulun jälkeen - raskaan päivän jälkeen tekee mieli saada nopeesti ja helposti jostain energiaa. Lämmintä ruokaa mä ite en tossa vaiheessa syö, vaan vasta neljän tai viiden aikaan, että virtaa riittäisi treeneihinkin asti. Just sopiva välipala tohon väliin on smoothie, jonka hedelmistä saa sokeria, jogurtista kalsiumia ja kun mukaan heittää vielä chian siemeniä, myös kuitua ja omega-3-rasvahappoja! Terveellinen vaihtoehto niille nopeille sokerilitkuvanukkaille, joita helposti tulisi napattua kaapista koulun jälkeen.
                  Vaikka tossa pari päivää sitten kaupassa kirosinkin superfoodien korkeat hinnat, päädyin kuitenkin hankkimaan chia-siemeniä ja goji-marjoja kokeiluun. Superfoodeiksi kutsutaan siis ruoka-aineita, joissa on korkee ravinnetiheys, eli niissä on tosi paljon esimerkiksi erilaisia vitamiineja ja mineraaleja. Monilla superfoodeilla on huiman pitkä historia - jopa tuhansia vuosia, ja ne ovat auttaneet selviytymään vaikeissakin oloissa. Ihan tavallinen mustikka ja nokkonenkin ovat oikestaan superfoodien listalle kuuluvia, ja ne ovat helppoja ja halpoja hankkia. Ite ajattelen, ehkä tämmösiin eksoottisiin erikoisuuksiin (esim. Maca, jota kasvaa vain Perun Andeilla) ei kannata hirveesti rahaa uhrata - kotikunnan metsästä löytyy ilmaseks saman verosia herkkuja!
                    Tässä smoothiessa käytin siis chia-siemeniä, ja Tikiksen sivulla niistä kerrotaan näin: "Chia-kasvia kasvaa luonnonvaraisena esimerkiksi Meksikossa ja Guatemalassa, mutta sitä viljellään muuallakin maailmassa, kuten Kaakkois-Aasiassa. Chian siemeniä on käytetty ravintona jo tuhansia vuosia, ja esimerkiksi Atsteekkien ja Mayojen ruokavaliossa nämä siemenet olivat suuressa osassa. Nykyisinkin chia fresca, eli chian siemenistä, limestä, sokerista ja vedestä valmistettu juoma on suosittu juoma muun muassa Meksikossa ja Keski-Amerikassa. Chian siemenet sisältävät paljon kasviöljyjä ja noin 20 % proteiinia, sekä reippaasti kuitua, joka hellii vatsaa. Chian siementen omega-3-pitoisuus on korkeampi kuin esimerkiksi kalassa.
Sisältää: omega-3-rasvahappoja, proteiinia, kuitua, antioksidantteja, A-, B1-, B2-, ja B3-vitamiinia, kalsiumia, rautaa, sinkkiä ja muita mineraaleja
Kuinka käyttää: Sekoita veteen, mehuun, muroihin, jugurttiin, smoothiehin, puuroihin ynnä muihin. Voit käyttää myös leivonnassa. " 


               Eli tässä tosi easy smoothieohje, josta oon ainakin ite tykännyt! Rakenne on ananaksesta ja siemenistä johtuen vähän hassu, mutta ne voi tietty korvata jollain muulla, jos ei ite tykkää. Tähän välipalaan sä tarviit banaania, ananasta, mangoa, passionhedelmää, jogurttia ja kookosvettä, tai -maitoa, sekä halutessasi chiaa. Kaikki vaan blenderiin, kyl te osaatte hehe. Chian siemenet on tärkeetä liottaa veteen (n. 25min.), koska ne sitovat itseensä vettä jopa 10-kertaisen määrän. Ne lisätään smoothien joukkoon, kun ne ovat muuttuneet vähän sammakkokutumaiseksi "hyytelöksi". Täytyy sitten olla varovainen niiden käytössä, sopiva annostus on maksimissaan pari-kolme ruokalusikallista päivässä, tähän laitoin n. 1 ruokalusikallisen.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti