Tapasin talvella yhden hallikisan jälkeen Jyväskylässä urheilupsykologi Marja Kokkosen, minkä jälkeen olemme tavanneet maajoukkueen kautta useita kertoja: Marja oli joukkueemme psykologi esimerkiksi MM-kisoissa Tampereella. Halusimme hänen kanssaan kirjoittaa tekstin urheilupsykologiasta ja sen käytön "aiheettomasta" välttelystä, sillä mielestämme tällä saralla suomalaisessa urheilussa on paljon parannettavaa. Samalla tämä on uuden postaussarjan Tästä puhutaan liian vähän avausteksti. Suurkiitos Marjalle asiantuntijan avusta tämän postauksen kanssa!
Nolo tekosyy?
On sosiaalisesti täysin hyväksyttävää ja ymmärrettävää, jos kerron epäonnistuneeni vaikka flunssan takia tai akillesjänteen kipuilun vuoksi. "Sattui niin paljon, etten pystynyt juosta." Ei sitä kukaan epäile, kyseenalaista tai vähättele. Mutta entä jos se syy ei ole näin yksinkertainen? Entä jos mua jännitti niin paljon, etten saanut maksimia irti? Entä jos en jostain syystä halunnut kilpailla, entä jos urheilu ei huvittanut yhtään sillä hetkellä? Sitä pidetään selittelynä. Se on heikkoutta. Se ei ole oikea syy epäonnistua. Se on sun oma syy - tekosyy. Se on vanhanaikaista. Suomessa ajatellaan, että kaikki pitää kestää yksin hammasta purren ja vielä esittää, ettei tunnu missään. Näin ajatellaan meidän kulttuurissa muistakin asioista, ei pelkästään urheilussa. Tämän asian on muututtava. Kaikki me tiedämme, miten suuri merkitys fiiliksillä on suoritukseen. Miksi esitämme, ettei sillä olisi mitään väliä? Miksi ihmeessä vähättelemme psyykeen merkitystä, kun tiedämme sen olevan kultaakin kalliimpi voimavara?
Kulttuurista kiinni?
"Suomessa on pitkään vallinnut hyvin fyysinen valmennuskulttuuri; 120 kiloa selkään ja kyykkäämään ja kyllä se siitä. Fysiikan rajat vaan minusta tulevat ennemmin vastaan kuin psyykeen rajat, eli sitä lisäboostia tai kilpailuetua on helpommin saatavissa ainakin aikuisten huippu-urheilussa, - jolloin kaikki ovat jo fyysisesti aika lähellä toisiaan - mielen kuin fysiikan puolella. Täydellinen fysiikka ei takaa urheilumenestystä, jos mieli ei ole myös treenattu", urheilupsykologi Marja Kokkonen avaa. Nyt näyttää onneksi vahvistuvan moniammatillinen valmennus, jossa mukana on lajivalmentaja, psyykkinen valmennus, lääkäripalvelut, lihashuolto ja ravintoasiantuntija. Parempaan suuntaan ollaan siis menossa.
Psyykkiset "vaikeudet" ja haasteet nähdään usein heikkoutena ja niitä voidaan hävetä. Mä koen, että psyykkisten juttujen henkilökohtaisuus ja se, ettei niitä oteta tarpeeksi tosissaan, ovat suurimpia syitä sille. On kylmä, kova fakta, että fysiikasta on helpompi puhua. Se on konkreettista, yksinkertaista ja selkeää - on helppo sanoa, mihin sattuu ja mistä se johtuu. Siitä puhutaan, koska tiedetään, mitä sille voi tehdä ja fyysisten ongelmien tai puutteiden korjaaminen on kohtuu helppoa, ainakin jos vertaa esimerkiksi vääristyneisiin ajatusmalleihin tai heikkoon itsetuntoon. Sen voi myös ulkoistaa tiettyyn pisteeseen saakka: hieroja, akupunktio, kiropraktikko... Menet vain ja makoilet, niin sut hoidetaan kuntoon. "Psyyken työstäminen vaatii aina omaa aktiivista työstämistä ja se on loppupeleissä jonkin verran raskasta", Kokkonen toteaa. Urheilijoille ratkaisukeskeisyys on ominaista, ja he haluavat tehdä nimenomaan konkreettisesti töitä tavoitteidensa eteen. Psyykeen harjoittaminen voi tuntua vähän turhan abstraktilta ja merkityksettömältä. Edistystä on hankala nähdä, sillä tätä ominaisuutta sä et pysty mittaamaan - ja kehityshän nimenomaan on se, mikä meitä motivoi jatkamaan. Psykologina Kokkosta turhauttaa se, että oletetaan muutosten tapahtuvan parissa päivässä ja laiminlyödään psyykkiset treenit, minkä jälkeen ihmetellään, kun edistystä ei ole tapahtunut. Ne on niin helppo jättää tekemättä, sillä ne tuntuvat niin pieniltä asioilta.
Kilpailujännitystä, syömisongelmia, vaikeita suhteita...
Kokkonen kertoo, että hänen palveluitaan eniten ovat käyttäneet kilpailujännityksestä mielestään liikaa kärsineet urheilijat. Itse kuulun myös tähän kastiin. "Tällöin tunteiden tunnistamisen ja säätelyn taitojen opettelu nousee tavoitteeksi", Kokkonen sanoo. Iso osa yhteydenottojen syistä liittyy hänen mukaansa myös muuhun elämänpiiriin, kuten seurustelun ja urheilun tai koulun ja urheilun yhteensovittamiseen, somen aiheuttamiin paineisiin, vaikeisiin valmennus- tai vanhemmuussuhteisiin ja ristiriitoihin treeniporukan kesken tai muihin asioihin, jotka häiritsevät parasta mahdollista urheilusuoritusta. Sitten on niitä vaikeampiakin asioita: esimerkiksi ongelmallinen syöminen, häirintäkokemukset ja masentuneisuus. Loukkaantumisiin ja uran lopettamiseen liittyvät tunteetkin ovat aiheita, joista keskusteleminen urheilupsykologin kanssa on yleistä.
"Minusta harjoittamani urheilupsykologian pitää olla tavoitteellista, jäsentynyttä, suunnitelmallista ja arvioitavissa ja kuvattavissa olevaa. Ensimmäisillä tapaamiskerroilla yleensä mietitään yhdessä tavoitteita ja sovitaan, millä aikavälillä tavoitteisiin pyritään. Eli urheilija nimeää asioita, joihin omasta mielestään tarvitsee apua tai kuuntelijaa. Yhdessä siis mietitään, mihin aisoihin yhteistyöllämme pyritään ja missä aikataulussa. Kun sopimamme ajanjakso on täynnä, tarkastellaan, täyttyivätkö tavoitteet ja miten hyvin, ja jatketaanko työskentelyä. Joskus prosessit ovat pitkiä, joskus sovitaan vaikka vain kolmesta kerrasta ja sitten katsotaan, jos se vaikka riittäisi", Kokkonen kertoo tavanomaisista työtavoistaan. Itse olen käynyt psykologilla juttelemassa vaikeista asioista, ja tuolloin jo yksi kerta auttoi mua todella paljon - vaikka kuvittelin alunperin sen olevan turhaa.
Psykologia ei ole pelkästään korjaavaa ja hoitavaa, toisin kuin monet ajattelevat. Psykologin palvelut rinnastetaan usein lähemmäs lääkäriä kuin vaikka fysioterapeuttia, mikä olisi mielestäni paljon osuvampaa. Tämä johtuu siitä, että tieteenä psykologia on keskittynyt vuosisatojen ajan sairauksien parantamiseen ja kuntouttamiseen, ja psykologi kuuluu Suomessa virallisesti terveydenhuollon piiriin. Suomessa ja muissa länsimaissa terveydenhuoltoa leimaa hyvin medikaalinen käsitys terveydestä, mikä antaa monesti virheellisen kuvan urheilupsykologiasta. Onneksi positiivinen psykologia on nykypäivänä ottanut vallan ja on alettu puhumaan ennaltaehkäisystä ja mielen hyvinvoinnista (mielenterveyden tai mielisairauksien sijaan).
Kerro mulle, tarvitsen sua
Ainoa tapa korjata tämä tilanne on puhua enemmän. Tällä hetkellä tästä puhutaan aivan liian vähän ja jos puhutaan, puhutaan kuiskaten. Valmentajat, ohjatkaa urheilijanne urheilupsykologeille tarpeen vaatiessa ja ollessa vaatimatta. Urheilijat, älkää hävetkö, pelätkö ja antako ennakkoluulojenne vaikuttaa. Urheilupsykologiasta on hyötyä. "Itse toivoisin, että psyykeen hyvinvoinnista ja pahoinvoinnista niin urheilussa kuin sen ulkopuolellakin puhuttaisiin, jotta mieleen liittyvät asiat normalisoituisivat. Että tulisi se päivä, jolloin reiden kipuilusta ja alakuloisuudesta olisi yhtä vaivatonta puhua," Kokkonen sanoo.
Kerro anonyymisti (veeraperalaa.sarahah.com) tai kommentoi alas sun kokemuksista urheilupsykologiasta: miksi oot käyttänyt, miksi et, miten koit että oli hyötyä, kommentoi tekstiäni... Tuun kirjottamaan tästä paljon lisää tulevaisuudessa, joten teidän kokemukset ja kommentit olisivat suureksi hyödyksi - mulle ja meille kaikille. Nyt puhutaan tästä, urheilijat, valmentajat ja vanhemmat!
Niin totta kaikki! Varsinkin jos sitä urheilupsykologia ei tyrkytetä nenän eteen, niin sinne hakeutuminen omatoimisesti on yllättävän vaikeeta. Varsinkin jos on jääräpää ja yrittää viimeseen asti vaan pärjätä ns. " omalla päällä" ja omilla henkisillä voimilla. Sit pitäs vaa osata hankkia itselleen apua ja tajuta et henkinen treeni tarttee valmentajaa ihan samallai ku fyysinenki treeni! -Anni
VastaaPoistaNäimpä juuri! Eipä siitä fysiikastakaan ilman koutsia tahtoisi mitään tulla, joten miksi psyykkeen kanssa sitten pitäisi osata pärjätä omillaan - varsinkin kun siitä sitä tietotaitoa on monilla niin järkyttävän paljon vähemmän verrattuna fysiikan puoleen.
PoistaOlen aina ollut sitä mieltä, että psykologialla on merkitystä suoritukseen. Uskon, että maailman huipulla on monta jotka voisivat fyysisesti voittaa mestaruuksia mutta psyyke lopulta ratkaisee. Kuka oikeasti haluaa voittaa, luottaa itseensä ja nauttii tiukoista tilanteista.
VastaaPoistaJoskus junnuna kokeilin juoksutallin tai seuran puitteissa urheilupsykologiaa mutta en jotenkin kuitenkaan saanut siitä otetta tai sitä mitä siltä odotin. Tosin kyseessä oli enemmänkin kokeilu kuin päämäärätietoinen jatkumo paremman psyykkisen kunnon kehittämiseksi.
Näin vanhempana tuo alussa mainittu huvittaminen osuu hyvin ja konkretisoituu usein kisan väliin jättämisenä. Täytyy sanoa, että tulee usein puntaroitua kisoja ja kisoihin lähtemistä fiilis pohjalta, vaikka kunto olisi mitä tahansa. Jos fiilis on kohtuullinen ja halu kisata suuri saatan lähteä kisaamaaa, vaikka päivän kunto olisi huono. Tosin nämä kisat eivät ole niin merkityksellisiä tai sellaisia joihin olisi pidempään tähdännyt.
Toisaalta voisiko ajatella niinkin, että vaikka harjoittelun sekä psyykkisen että fyysisen tulisi tähdätä johonkin, onko varrallista antaa tietyille kisoille liian suurta painoarvoa. Omista nuoruusvuosista muistan lähes aina kisan jälkeen olleeni jotenkin pettynyt suorituksestani, vaikka olisin voittanut tai tehnyt oman ennätykseni.
Kisan täytyisi olla urheilijan juhlapäivä, jolloin nautitaan kovan työn hedelmistä. Näillä kilometrillä kuitenkin itse harjoittelu on usein sitä juhlaa, jota kisat koristelevat.
Juha Järvelä
Oon sun kanssa aivan samaa mieltä.
PoistaItselläni tosiaan tuo yksikin kerta riitti vähentämään suorituspaineita ja jännitystä, mutta määrätietoisella ja jatkuvalla työnteolla saa varmasti parempia tuloksia aikaan.
Rakkaudesta lajiinhan tämä kaikki on lähtenyt, ja itse pidän erityisen tärkeänä sitä, että tykkään siitä, mitä teen. Usein huomaan, että jos kisaaminen tai treeni ei huvita, on siinä taustalla jokin suurempi syy (esim. väsy, jännitys, stressi...), jota täytyy sitten lähteä korjaamaan. Nimenomaan harjoitteluahan urheilu enimmikseen on, ja sitä on rakastettava menestyäkseen.
Itselläni on kokemusta jo yli parinkymmenen vuoden takaa ennen kaikkea mielikuvaharjoittelusta sekä positiivisista suggestioista mielikuvaharjoitteluun yhdistettynä.
VastaaPoistaOmaan silloiseen lajiini (tanssiurheilu) nämä positiiviset suggestiot ja mielikuvaharjoitukset sopivat erinomaisesti: kilpailupäivän ja omien suoritusten läpikäyminen on luontevaa, kun kaikesta valmistautumisesta ja koreografioista voi miettiä ikään kuin ideaalitilanteen ennalta. Miten kaikki menisi, jos menisi nappiin? Ja miltä se tuntuisi?
Yllättävin konkreettinen tulos tuli kuitenkin ylioppilaskirjoituksista: kun näitä harjoittelutapoja käytti yli-kirjoituksiin valmistautumisessa, niin tositilanteessa olo oli rento ja kiireetön, oli sellainen tunne koko ajan, että nyt saan itsestäni sen kaiken aiemmin opiskellun irti.
Ja tässä ehkä asian ydin: urheilun huipulla kaikki ovat treenanneet paljon jo vuosien ajan. Mielen voima itse suorituksessa ratkaisee, kuka saa siinä lyhyessä tilanteessa itsestään eniten irti. Miten valmis olet siihen suoritukseen, jossa kaikki se treeni ulosmitataan? Tästä itselläni on vuosien varrelta hyviä kokemuksia, jos sinulla on mielen työkaluja, joiden avulla valmistautua.
Ville Lahti
Mielikuvaharjoitteita ja positiivisia suggestioita harjoitin paljonkin voimisteluaikoinani, ja siihen lajiin ne sopivatkin todella hyvin. 800 metriä on mulle siitä hankala laji, että sen kulkua ei käytännössä voi ennustaa millään tavalla (mikäli juostaan mitaleista). Oon kuitenkin tehnyt noita harjoitteita edelleen, ja kokenut kohtuu toimivaksi myös tässä lajissa, johon niitä on vähän hankalampi soveltaa.
PoistaUrheilun perusteella oon kuvitellut, että en pystyisi hallitsemaan tunteitani ja keskittymään niin hyvin kuin olisi tarve, sillä erilaisia tunteita ennen kisaa on tajuton määrä ja niiden käsittelemiseen jää aivan liian vähän aikaa. Kuitenkin ylioppilaskirjoituksissa huomasin myös olevani sittenkin hyvä tässä: pystyin koetilanteessa ottamaan täysin rennosti ja tekemään parhaani - aivan kuten sanoit, oli kiireetön olo.
Tässä olet nimenomaan asian ytimessä: mitä korkeammalle tasolle mennään, sitä lähempänä toisiaan ovat urheilijoiden fyysiset voimavarat. Tällöin psyyke ratkaisee, ja sitä varten on syytä valmistautua jo nuoresta saakka (nuoremmasta kuin mitä nykypäivänä on tapana).
MGCBETS: The Ultimate Guide to Casino Gambling at the
VastaaPoistaWhile online gambling has been exploding in 오산 출장안마 recent years, casinos have enjoyed their 군포 출장안마 successes to make 거제 출장샵 money in 의정부 출장마사지 the long 울산광역 출장안마 run,